search points attachment profile arrow left arrow right star heart verified symbols equation arrow-down question mark check menu accountancyadministrationagriculturalalgebraallarabicartart_musicbelarusbelarus_altbiologybusinesscatalachemistrychineseeconomicsegzamenglishentrepreneurshipenvironmentethicseuskarafirst_aidfrenchgalegogeographygeologygeometrygermangrammarhealthhistoryindia_langindonesian_langinformaticsitalianjapanesekazachkazach_altkoreanlanguagelatinlawlife_scienceliteraturelogicmathematicsmusicnigerian_langother_languagesotherspedagogicsphilosophyphysical_educationphysicspoliticspsychologyreligionrpa_langrussianrussian_altsciencesecurityskillssocial_sciencesociologyspanishstatisticstechnologytourismtrafficukrainianukrainian_altukrainian_literaturewos_civilisation accountancyadministrationagriculturalalgebraall_1arabicartart_music_2belarusbelarus_altbiologybusiness_2catalachemistry_1chineseeconomicsexam_3englishentrepreneurshipenvironment_2ethicseuskarasecurity_1frenchgalegogeography_4geology_4geometrygermangrammarhealthhistoryindia-langindonesian-langinformaticsitalianjapanesekazachAsset 230koreanlanguagelatinlawlife-scienceliteraturelogic_2mathematicsmusicnigerian-langotherlanguagesother_1pedagogicsphilosophyphysical_educationphysicspoliticspsychologyreligion_1rpa-langrussianrussian_altsciencesecurity_3_mskills_1allsocial_science_5_msociologyspanishstatisticstechnologytourismtrafficukrainianukrainian_altukrainian_literaturewos_civilisation
Автор - dmytro86

Дповідь на тему Спарта , срочно!!!!

Ответ

Автор - yratravin

Цивілізацію бронзового століття в Греції розтрощили збройні залізним зброєю дорійські племена. Дорійці захопили область Лаконію на Пелопоннесі і утворили тут велике поселення – Спарту.

Греков-ахейців спартанці перетворили на рабів, які називаються ілотами. Але це були незвичайні раби. Ілоти жили родинами в селах, мали знаряддя праці і працювали на земельних ділянках, як селяни. Спартанці не мали права продавати своїх ілотів. Вони належали спартанської держави, а не кожному спартанцю окремо.

Ілотів було в кілька разів більше, ніж спартанців, і утримати їх в покорі можна було тільки силою. Ілотам було заборонено мати зброю. Час від часу спартанці влаштовували нелюдську полювання на ілотів. Молоді спартанці, озброєні мечами, ночами чатували найсильніших ілотів і вбивали їх.

«Громада рівних»

«Громада рівних» – так називали спартанці свій поліс. Серед них дійсно не було ні багатих, ні бідних, ні знатних, ні простолюдинів. Кожен вважав себе рівним іншому.

Спартанці носили простий одяг, всяка розкіш була заборонена. Жили вони в однакових будинках, їли просту їжу. Всі дорослі спартанці ділилися на невеликі згуртовані колективи. Вони разом тренувалися і харчувалися, а ввечері поверталися до своїх домівок. Кожен спартанець щомісяця робив необхідний внесок в загальний котел продуктами, які отримував від своїх ілотів.

Греков, які приїздили в Спарту з інших полісів, багато дивувало. Будь-спартанець, якому терміново потрібна була коня або візок, брав першу-ліпшу, не цікавлячись, чия вона. Варто було тільки повернути її на колишнє місце.

Рівність спартанців не означало, що в полісі процвітала демократія. Народні збори не грало великої ролі в управлінні державою. Всі питання вирішувалися Радою старійшин. Їх обирали довічно з числа спартанців не молодше 60 років.


Крім того, до Ради старійшин входили два царі, влада яких передавалася у спадщину в двох спартанських пологах. Царі мали всього два голоси в Раді старійшин, а тому спільне рішення від них не залежало. Вони були свого роду символом держави, а у воєнний час командували військом. Спосіб життя царів, їх одяг і харчування були такими ж, як у всіх.

Народні збори скликали тільки при необхідності. Наприклад, для вибору старійшини замість померлого. Голосували криком: обраним вважався той, за кого голосніше кричали.

У Спарті не було ні демократії (народовладдя), ні царської влади. Її державний устрій називалося олігархічним. Слово олігархія по-грецьки означає «влада небагатьох».

Спартанська армія

Спартанці вважали військову справу єдиним заняттям, гідним вільної людини. Їм і в мирний час була потрібна боєздатна, дисциплінована армія – щоб тримати в покорі ілотів.

Основну силу спартанської армії становили важкоозброєні піші воїни – гопліти. Кожен був озброєний довгим списом і коротким мечем. Обладунки і шолом були з бронзи. Щит був круглим, з твердих порід дерева і покритим бронзовими пластинами. Спартанські воїни носили червоні плащі. У бою вони будувалися фалангою – тісно зімкнутими шеренгами.

Спарта не мала фортечних стін. Спартанці говорили: «Кращі стіни – це наші громадяни». Вони були впевнені, що будь-який ворог буде розбитий на кордоні їх держави і ніколи не наблизиться до міста. Для цього кожен спартанець повинен був бути не тільки добре озброєним, але і добре навченим воїном.

Питання з цього матеріалу:

Чим ілоти відрізнялися від рабів?

Чому спартанці жорстоко поводилися з ілотами?

Хто керував Спартою?

Чому один давньогрецький вчений назвав спосіб голосування в Спарті «дитячим»?

Чому спартанцям і в мирний час була потрібна сильна, боєздатна армія?






   



Ответы и объяснения

По всем вопросам пишите на - [email protected]
Сайт znanija.net не имеет отношения к другим сайтам и не является официальным сайтом компании.