search points attachment profile arrow left arrow right star heart verified symbols equation arrow-down question mark check menu accountancyadministrationagriculturalalgebraallarabicartart_musicbelarusbelarus_altbiologybusinesscatalachemistrychineseeconomicsegzamenglishentrepreneurshipenvironmentethicseuskarafirst_aidfrenchgalegogeographygeologygeometrygermangrammarhealthhistoryindia_langindonesian_langinformaticsitalianjapanesekazachkazach_altkoreanlanguagelatinlawlife_scienceliteraturelogicmathematicsmusicnigerian_langother_languagesotherspedagogicsphilosophyphysical_educationphysicspoliticspsychologyreligionrpa_langrussianrussian_altsciencesecurityskillssocial_sciencesociologyspanishstatisticstechnologytourismtrafficukrainianukrainian_altukrainian_literaturewos_civilisation accountancyadministrationagriculturalalgebraall_1arabicartart_music_2belarusbelarus_altbiologybusiness_2catalachemistry_1chineseeconomicsexam_3englishentrepreneurshipenvironment_2ethicseuskarasecurity_1frenchgalegogeography_4geology_4geometrygermangrammarhealthhistoryindia-langindonesian-langinformaticsitalianjapanesekazachAsset 230koreanlanguagelatinlawlife-scienceliteraturelogic_2mathematicsmusicnigerian-langotherlanguagesother_1pedagogicsphilosophyphysical_educationphysicspoliticspsychologyreligion_1rpa-langrussianrussian_altsciencesecurity_3_mskills_1allsocial_science_5_msociologyspanishstatisticstechnologytourismtrafficukrainianukrainian_altukrainian_literaturewos_civilisation

Ответ

Проверено экспертом

Ответ дан
malikolali
Верте́п (зі старослов'янської — печера) — мандрівний театр маріонеток,
поширений в основному в Україні, в барокову добу (17-18 століття). Мав
форму двоповерхового дерев'яного ящика. На другому поверсі показували
різдвяну драму; на першому — механічно прив'язану до неї
сатирично-побутову інтермедію. Перша, різдвяна, частина вертепу, яку
називали «свята», мала більш-менш стабільну композицію, натомість, друга
змінювалася в залежності від місцевих умов, здібності й дотепності
вертепника. До сьогодні зберігся переважно на західноукраїнських землях у
вигляді різдвяних вистав на релігійну тематику.

Історія

Вертепи походять від містерії — західноєвропейської середньовічної
релігійної драми, що в 17 столітті розповсюдилася напольські, а згодом —
і українські землі. Микола Маркевич, який у 1860 році вперше надрукував
текст вертепу, у передмові до нього писав:

« Первісне походження вертепу можна віднести, до часів гетьмана
Конашевича Сагайдачного, до 1600—1620 років, коли він почав відновляти
Київське братство і Академію »

Польсько-український етнограф Еразм Ізопольський подає близькі до цього
дати — 1591—1639 роки. Перша письмова згадка про вертеп датується 1666
роком; вона міститься в матеріалах львівського ставропігіального
братства. Найбільш поширилися вертепні вистави в другій половині 18
століття, особливо, в добу занепаду Києво-Могилянської академії, коли
число вертепників поповнювалось її вихованцями, що йшли в народ
популяризувати українські вистави в формі лялькового театру. Ця форма
була найзручнішою для поширення в маси правди про історичні події
(наприклад, добу козацтва — вертеп «Запорожець») чи збереження
національних традицій (в тому числі, колядок) в період переслідування з
боку

Ответ

Проверено экспертом

Ответ дан
marina1998173
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
Українська інженерно-педагогічна академія
Кафедра українознавства і політології








Реферат
на тему:
"Вертеп і вертепна драма в українській культурі.



Виконала студентка гр. ДТ-Т12уск
Дуванська Ю.І.
Перевірила Орленко О.М.








Харків 2013
Зміст

Вступ
1. Поняття вертеп та вертепна драма
2. Історія виникнення вертепу
3. Роль вертепу в становленні української культури
4. Будова вертепу
5. Основні сюжети
6. Сучасний вертеп
Висновки
Список використаної літератури
Вступ

Вертеп - це молитовне прославлення Бога через театральне дійство та комічне відображення побутового життя. Це одна з найкращих оздоб різдва, наша традиція, яку ми зберігаємо вже понад чотири століття.
Поняття вертепу є дуже важливою темою для вивчення і розуміння розвитку української культури 16-19 століть. Адже у цей період, важкий для становлення української культури через низку причин, таких як, розподіл українських територій між декількома державами, а отже утиски мови і культури, соціальних, політичних, релігійних протистоянь, вертеп відігравав важливу роль у формуванні української літератури і театру. Не можливо не сказати про роль цього виду мистецтва на початку і середині 19 століття, період переслідування української культури, як найзручнішої форми мистецтва для поширення правди про історичні події та збереження національних традицій.
Також тема є актуальною, бо в останні роки спостерігається відродження вертепу у західних та центральних областях України у вигляді вертепних композицій у костелах, на площах та у великих магазинах, живих вертепах та вертепних театрів на дитячих святах у садках та школах. Відкривається багато гуртків по створенню фігурок та ляльок для вертепу з дерева, паперу, у вигляді орігамі та інших матеріалів.
1. Поняття вертеп та вертепна драма

Вертеп (зі старослов'янської - печера) - старовинний український мандрівний театр маріонеток, що виник в Україні, в барокову добу (друга половина 17-18 століття). Мав форму двоповерхового дерев'яного ящика. На другому поверсі показували різдвяну драму; на першому - механічно прив'язану до неї сатирично-побутову інтермедію. Перша, різдвяна, частина вертепу, яку називали "свята", мала більш-менш стабільну композицію, натомість, друга змінювалася в залежності від місцевих умов, здібностей й дотепності вертепника.
Інше подібне значення вертепу - старовинний ляльковий театр, де ставилися релігійні і світські пєси. [9]
В українському вертепі - старовинному театрі ляльок, дуже подібного до польської шопки або до білоруської батлейки - вистава за змістом і насиченістю дійства поділялася відповідно до ярусної структури вертепної скриньки на світську та духовну частини.
Існує три форми вертепу:
Вертепна композиція - відтворення сцени Різдва з використанням об'ємних фігур або фігурок виконаних з різного матеріалу.
Механічний вертеп - розвиток форми вертепної композиції, в якій окремі фігури анімовані за допомогою прихованого механізму.
Вертепний театр - різдвяне дійство засобами лялькового театру, іноді також за участю людей-акторів. Вертепом в цьому випадку називають також особливий ящик, в якому показують лялькову виставу. Живий вертеп - вертеп, в якому роль всіх або деяких персонажів або деяких персонажів виконують живі люди.
Усі види вертепів повязані зі святом Різдва. Як правило, скульптурно-декоративні композиції виставляють для перегляду, а театральні вистави розігруються тільки в період різдвяних свят.
вертеп українська культура драма
Вертепи походять від містерії - західноєвропейської середньовічної релігійної драми, що в 17 столітті розповсюдилась на польські, а згодом і українські землі.
Вертепна драма - художній твір, що складається з двох частин: різдвяної драми і механічно приєднаної до неї сатирично-побутової інтермедії; перша частина ("свята") - більш-менш стійка, друга ("народна") змінюється залежно від місцевих умов, історичного періоду, здібностей самого вертепника. [9]
Тексти вертепної драми дійшли до нас тільки з другої половини XVIII століття. [9]
В основу релігійного дійства вертепної драми покладено євангельське оповідання про народження Ісуса Христа. [9]

Ответы и объяснения

Не тот ответ, который тебе нужен?


По всем вопросам пишите на - [email protected]